top of page

Limit Aşım Günü Nedir?

Global Footprint Network insanlığın dünya üzerindeki kaynakları nasıl kullandığı üzerine araştırmalar yapan, sürdürülebilir politika kararlarını teşvik eden uluslararası bir düşünce kuruluşudur. Bu bağımsız düşünce kuruluşu 2006 yılında New Economics Foundation ile ortaklık yaparak Dünya Limit Aşım Günü konseptini ortaya attı. 2007 yılında dünyanın en büyük koruma organizasyonlarından biri olan Doğal Hayatı Koruma Vakfı (WWF) da ortaklığa katıldı ve bu konsepti tüm dünyaya tanıttılar.

Eskiden Ekolojik Borç Günü olarak adlandırılan “Dünya Limit Aşım Günü” sayesinde unuttuğumuz, belki de unutmaya çalıştığımız o gerçekleri hatırlıyor ve kişisel farkındalık oluşturuyoruz. İnsanlığın tüketim hızının, doğanın kendini yenileme hızının üzerine çıktığını görmenin en gerçek kanıtı.

Peki Dünya Limit Aşım Günü tam olarak ne anlama geliyor? Limit aşım günü şu demek: 2022 yılında Türkiye için Limit Aşım Günü 22 Haziran’dı ve bu tarihe kadar bir senelik bütün doğal kaynaklarını tüketti. 23 Haziran itibariyle diğer senenin kaynaklarından borçlanmaya başladı. Diğer bir tabirle 2023’ten ve gelecek nesillerden çalmaya başladı. Aynı yılda tüm dünya için belirlenen Limit Aşım Günü ise 28 Temmuz. Bu noktada dikkatimizi çeken ilk gerçek Türkiye’nin yenilenebilir kaynaklarını dünya ortalamasından yaklaşık bir ay daha hızlı tüketmesi. Geçmiş yılların verilerinde de benzer durumu görüyoruz.

WWF-Türkiye (Doğal Hayatı Koruma Vakfı) Genel Müdürü Aslı Pasinli’nin bu konuyla ilgili açıklamalarına yer verelim: “Türkiye’nin Ulusal Limit Aşım Günü, rekor bir sıçrama ile 14 gün öne gelerek, yılın ilk altı ayına kaymış durumda. Bu durum dünyamızın ekolojik çöküşünde bizlerin de rolü olduğunu gözler önüne seren ciddi bir gösterge. Doğa sorunları genelde çok karışık, devletlerin çözmesi gereken sorunlar olarak algılanıyor. Devletlere iş düştüğü muhakkak, ancak bireylerin, kurumların, STK’ların da sorumlulukları büyük. Ve bu sorumluluğu, rekabet üstü, politika üstü bir ruh haliyle, çok daha samimi olarak, daha radikal kararlarla ve iş yapış şekilleriyle sahiplenmemiz gerekiyor. Unutmamalıyız ki, gezegenimizin felaketi üzerine saadet kurmaya çalıştığımız bir yaşam modelinin kazananı olamaz.”

Pasinli’nin de vurguladığı gibi; küresel sorunlardan devletleri sorumlu tutarak kaçamayız. Bu tüketimi yapan, gelecek nesilleri düşünmeden bencil hareket eden neticede biz insanlarız ve dünyanın kurtuluşu yalnızca kolektif bir değişimle mümkün olabilir. Bireysel olarak ne gibi aksiyonlar alabileceğimize yazımın ilerleyen kısımlarında değiniyor olacağım.



#MoveTheDate Kampanyası


‘’Dünya Limit Aşım Günü’’ konsepti sürdürülebilirlik için oldukça büyük bir adımdı. Ardından gelen büyüklü küçüklü pek çok kampanyanın öncüsü oldu. Bunların başında, insanların tüketim hızıyla dünyanın ekolojik bütçesinin dengesi için çalışan #MoveTheDate kampanyası geliyor. Kampanya 5 temel alana odaklanmış durumda: dünya, şehirler, enerji, gıda ve nüfus. #MoveTheDate akımının bünyesindeki girişimler, kırsal güneş enerjisi projeleri ve düşük etkili sığır eti üretiminden, döngüsel moda ve kadın sağlığına kadar uzanıyor.

daha fazla detay için: https://www.overshootday.org


#MoveTheDate İçin Nasıl Aksiyon Alabiliriz?


Peki biz Dünya Aşım Günü’nü ertelemek için bireysel olarak ne gibi aksiyonlar alabiliriz?

Temelde yapmamız gereken karbon ayak izimizi azaltmak. Bunu başarmak zannedilenin aksine hiç de komplike ve zahmetli değil. Hayatımızda yapacağımız ufak değişikliklerle büyük değişimin bir parçası olabiliriz. Güncel olarak bulunduğumuz noktada, bu bir tercih değil zorunluluk. Hepimizin dünyaya borcumuzun giderek arttığı gerçeğini kabullendiği ve bu borcu ödemek için harekete geçtiği bir yıl diliyoruz!

Enerji tasarrufu

Bulunduğumuz her yerde enerji tasarrufu yaparak bireysel karbon ayak izimizi önemli ölçüde azaltabiliriz. Enerji tasarruflu elektronik aletlere geçiş yaparak, yenilenebilir temiz enerji kaynaklarını tercih ederek, yeniden doldurulabilir pil ve bataryalar kullanarak karbon ayak izimizi azaltabilir ve Dünya Limit Aşım Günü’nü erteleyebiliriz.

Tüketim alışkanlıkları

Dünyanın kaynaklarının yarısı biz insanlığın beslenmesi için kullanılıyor. Gıda israfını dünya çapında yarıya indirebilirsek, Limit Aşımı Günü’nü de 13 gün ileriye kaydırmış oluyoruz. Evimizdeki fazla gıdaları bozulmadan değerlendirme alışkanlığı edinerek, fazla gıdayı paylaşarak ve tüketeceğimiz kadar gıda alarak karbon ayak izimizi azaltabiliriz.

Bisiklete binelim, toplu taşımayı kullanalım

Küresel olarak otomobil kullanımı sonucu yarattığımız karbon ayak izini yarı yarıya azalttığımızda ve bunun yerine toplu taşıma kullanmaya, bisiklete binmeye veya kısa mesafeleri yürüyerek gitmeye başladığımızda Dünya’ya 13 gün kazandırıyoruz.

Az tüketim, fazla dönüşüm

Dünya çapında her yıl 40 milyon ton elektronik atık oluşturuyoruz. Yeni bir ürün satın almadan önce evimizde bulunan ürünleri tamir etme ya da yeniden değerlendirme seçeneklerini düşünerek sürdürülebilir bir yaşam için ilk adımı atabiliriz.

Daha az plastik

Geri dönüştürülemeyen plastiklerin suya ve toprağa karışarak tüm canlılar için büyük bir tehdit oluşturduğunu hepimiz biliyoruz… Plastik kullanımımızı azaltarak, sürdürülebilir ambalaja sahip ürünleri tercih ederek, satın aldığımız plastik ambalajlı ürünleri geri dönüşüm çemberine dahil ederek karbon ayak izimizi azaltabilir ve dünyamızın ömrünü uzatabiliriz.

https://populationmatters.org/campaigns


75 görüntüleme0 yorum

Son Paylaşımlar

Hepsini Gör

COP27

bottom of page