top of page

E - Atıktan Hammaddeye !



Küreselleşen dünya ile elektrikli ve elektronik cihazlar günlük hayatımızın vazgeçilmez bir parçası haline geldi. Her geçen gün yeni teknolojilerin gelişmesi ile birlikte bunu takiben cihazların yeni sürümleri piyasaya sunulmakta dolayısıyla da tüketim artmaktadır.


Elektronik cihazların kullanım ömrü 1 - 6 yıl arasında değişmektedir. Kullanım ömrü dolan elektronikler için ise nasıl bir yol izlememiz gerektiği bazılarımız için büyük bir soru işareti. Hal böyle olunca elektronik atıkların bilinçsiz bir şekilde değerlendirilmesi ile karşı karşıya kalınmaktadır. Bu elektronik atıkların, %20'si sonu 3.sınıf bir ülkede yaşayan çocukların ölümüne kadar giden hurdacılara satıyorlar,%40'ı kişisel ve müşterilerinin veri bilgi güvenliğinden habersiz bir şekilde bilişim ekipmanlarını 2.el olarak satıyorlar, geri kalan %40'ı ise İçerisinde bakır olan kablo ile altın olan bilgisayarı aynı gruptan karışık ve kütle bazlı geri dönüşüm tesislerine satışını gerçekleştiriyor. Elektronik atıklar kaynağında ayrıştırılarak uygun bir şekilde geri dönüşüme uğradıklarında ise içerdikleri değerli metaller sayesinde büyük bir hammadde kaynağı durumundadır.


Peki ne yapmalıyız ?

Elektronik atıklarımızı nasıl yönetmeliyiz ?


26 Aralık 2022 tarihinde Atık Elektrikli ve Elektronik Eşyaların Yönetimi Hakkında Yönetmelik Resmi Gazete’de yayımlandı. Bu kapsamda elektronik eşya üreticileri yılda en az bir defa eskiyen ürünleri geri almak için kampanya düzenleyecek. Marka ve model gözetmeksizin eskiyen ürünleri geri almak için kampanya düzenleyecek olan firmalar bu kampanyayı sosyal medya kanallarından da duyuracak. Türkiye’de yerleşik olmayan üreticiler tarafından piyasaya elektrikli ve elektronik eşya arz eden üreticiler ise Türkiye’ye yetkili temsilci atayarak süreci yönetebilecek.


Elektronik atıkların toplanması, yönetilmesi ve uygun bir şekilde değerlendirilmesine yönelik bu çalışma ile çevresel ve ekonomik anlamda meydana gelebilecek olan zarar ortadan kaldırılmış olacak. Döngüsel ekonomi için de bir basamak olan bu çalışma tüketicilerin artık daha sürdürülebilir ürünleri tercih etmesi adına bir yol gösterici olacağını ön görmekteyiz.


24 görüntüleme0 yorum

Son Paylaşımlar

Hepsini Gör

COP27

bottom of page