Her geçen gün kendini yenileyen teknoloji ile yeni model ürünlerin üretilmesi, insanları elektronik cihazlarını yenileriyle değiştirmeye itiyor. Küresel dünyanın hızına ayak uydurmak için hepimiz daha hafif bir laptop, daha büyük ekranlı bir akıllı telefon, daha uzun süre kullanılabilen bir batarya, daha hızlı bir işlemci gibi bir çok cihazın dahasına ulaşmayı istiyor ve aslında eskimemiş olan cihazların eskidiğine kendimizi inandırıyoruz. Bu tüketim süreci bir yandan da kocaman bir elektronik atık problemini ortaya çıkarıyor.

Alman fotoğrafçı Kai Löffelbein, 2018 yılında çıkardığı “CTRL-X: A topography of ewaste” adlı kitabı ile bu problemi gözler önüne seriyor.
Bir fotoğrafçı olarak, çok fazla teknolojik alete sahip olan Löffelbein, çevresindeki cihazların nereye gittiğini merak edip bu konu üzerinden bir araştırma yapmaya karar veriyor ve dünyanın en büyük elektronik atık döküm alanı olan Agbogbloshie ile elektronik atık yolculuğuna başlıyor. Gana, Çin, Yeni Delhi başta olmak üzere elektronik atık toplama çöplüklerini ziyaret eden Löffelbein, Yeni Delhi’de kabloların kontrolsüzce yakılarak geri dönüştürüldüğü alanda "Bir gaz maskesi takmanın daha iyi olacağını düşündüğüm bir zamandı, çünkü ciğerlerimin yandığını gerçekten hissettim" diyerek atıklardan dolayı hava kirliliğinin ne denli arttığını dile getiriyor.
Löffelbein, gördükleri ve yaşadıkları sonucunda hükümetlerin daha katı çevre yasaları kabul etmesini ve elektronik atıkların uygun şekilde geri dönüştürülmesini teşvik etmesini umuyor fakat bu sürecin sadece yasal önlemlerle düzelebilmesinin de çok mümkün olmadığını düşünüyor. Artan e-atık probleminin tek gerçek çözümünün tüketim sürecinin tüketici tarafından kontrol edilmesiyle olcağını şu şekilde dile getiriyor;
"iPhone 8 var, sonra iPhone 9 olacak, dizüstü bilgisayarımız altı ya da yedi yıldır çalışıyor olsa bile, eski olduğunu düşünüyoruz ve yenisine ihtiyacımız var. Bu, tüketimimizi düşünmek ve onu artırmayı nasıl durdurabileceğimizle ilgili."
"There is the iPhone 8, then there will be the iPhone 9. Even if our laptop has been working for six or seven years, we think it is old and we need a new one. It’s about thinking about our consumption, and how we can stop increasing it."

Fotoğraf serisine bu linkten ulaşabilirsiniz;
https://kailoeffelbein.com/ctrl-x-a-topography-of-e-waste
Kaynak;
https://www.wired.com/story/international-electronic-waste-photographs/